Ienākt

2024. gada izmaiņas pašnodarbināto un MUN maksātāju nodokļos

Esam parūpējušies par galveno izmaiņu apkopojumu un aicinām iepazīties ar tām, lai pārliecinātos, ka savu grāmatvedību kārto atbilstoši jaunajām prasībām!

Sociālās apdrošināšanas iemaksu objekts – 700 EUR

No 2024. gada palielināts valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērs – no 620EUR uz 700 EUR. Līdz ar to turpmāk arī pašnodarbinātajiem reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) no vismaz 700 EUR. Kā ierasts – ja ienākumi mēnesī nesasniedz 700 EUR, tad no faktiskajiem ienākumiem jāveic iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai. VSAOI maksāšanas kārtību meklē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Minimālo iemaksu objekts – 2100 EUR ceturksnī

Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – obligātais maksājums, ko pašnodarbinātais par sevi veic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Ņemot vērā, ka  minimālās algas apmērs ir palielināts, tad mainās arī minimālo obligāto iemaksu objekts, no kura veicams šis maksājums – no 1860 EUR ceturksnī uz 2100 EUR ceturksnī jeb 700 EUR mēnesī.

Tāpat kā līdz šim – ja pašnodarbinātajam, kurš vienlaikus nav darba ņēmējs, ienākumu apmērs sasniedz 2100 EUR ceturksnī vai vairāk, tad uzskatāms, ka sociālās iemaksas veiktas ierastajā kārtībā. Ja prognozē, ka ienākumu apmērs nesasniegs šo summu, tad ieteicams savlaicīgi iesniegt VID apliecinājumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem. Ja to neizdari un ienākumu apmērs nesasniedz minimālo iemaksu objektu, VSAA aprēķinās, cik lielā apmērā jāveic papildu iemaksas.

Līdz 17. janvārīm apliecinājumu var iesniegt gan par pirmā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem, gan arī par visiem 2024. gada ienākumiem. To izdarot, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neveiks minimālo iemaksu aprēķinu, un obligātās iemaksas veiksi no faktiski saņemtajiem ienākumiem.

Izmaiņas minimālo iemaksu maksāšanas kārtībā

Papildu šīm izmaiņām pagarināts termiņš, kādā pašnodarbinātajam ir pienākums veikt minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāra gadu. Iepriekš tas bija jādara līdz 23. jūnijam, bet turpmāk – līdz 23. oktobrim. Savukārt minimālo iemaksu pārrēķinu par gadu, ņemot vērā minimālo obligāto iemaksu objektu gadam, VSAA veiks un ziņos pēc 31. jūlija (iepriekš – pēc 31. marta).

Vairāk par minimālajām sociālajām iemaksām, maksāšanas kārtību un apliecinājuma iesniegšanu lasi mūsu blogā “Kas pašnodarbinātajam jāzina par minimālajām sociālajām apdrošināšanas iemaksām?”

Paaugstināts iekšzemes PVN maksātāja reģistrācijas slieksnis

Līdz šim, ja iepriekšējo 12 mēnešu laikā ar PVN apliekamo darījumu summa pārsniedza 40 000 EUR, bija nepieciešams reģistrēties par PVN maksātāju. No 2024. gada šis slieksnis paaugstināts līdz 50 000 EUR. Taču atceries – tas nav vienīgais nosacījums, kurš nosaka, ka nepieciešams reģistrēties kā PVN maksātājam. Vairāk par to lasi mūsu blogā “Kad pašnodarbinātajam jāreģistrējas kā PVN maksātājam?

MUN maksātājiem viena nodokļa likme

Labas ziņas MUN maksātājiem – turpmāk būs jārēķinās tikai ar vienu nodokļu likmi! Iepriekš mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuru apgrozījums gadā sasniedz 25 000 EUR, nodokļa likme bija 25%, savukārt apgrozījumam, kurš pārsniedz 25 000 EUR, nodokļa likme bija 40%. No 2024. gada 1. janvāra nodokļu piemērošana MUN maksātājiem ir vienkāršota – turpmāk neatkarīgi no gada apgrozījuma tā būs 25%.

Papildu tam noteikts, ka MUN maksātāji, kuri gūst arī ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamu ienākumu, šim ienākumam varēs piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām. Vairāk par MUN maksātāja statusu lasi mūsu blogā “Svarīgākais par MUN režīmu.”


Adrese

Vincit Online, SIA, vienotais reģ. Nr. 40203249460, PVN maksātāja numurs LV40203249460, Elizabetes iela 23, Rīga, LV-1010, Latvija

[email protected]